19 Mart 2014 Çarşamba

PERSPREKTİF


PERSPEKTİF

                     PERSPEKTİF ÖRNEKLERİ:














PERSPEKTİF NEDİR?


Geometrik şekillerin herkes tarafından anlaşılabilmesi için genel olarak üç yüzünü birden gösteren perspektif çizimler yapılır.Perspektifte, cisimler bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renkleri solmuş gibi görünür.

Yakın olan cisimler uzaktakinden daha büyük ve ayrıntılı gözükürler. Zeminin bittiği yerde, gökyüzüyle birleşen çizgiye “ufuk çizgisi”, gözümüzden uzaklaştıkça birleşiyormuş gibi görünen çizgilere “kaybolunan doğrular”, kaybolunan doğruların birleşiyormuş gibi göründüğü noktaya da “kaybolunan nokta” denir.


Bir Nokta Perspektifi:

Perspektif çizim yapılan cismin ön yüzü, çizimin yapıldığı düzleme paralel ise bu perspektif çizim tipine bir nokta perspektifi denir.Bir nokta perspektifinde cismin ayrıtları tek bir noktaya giderek kaybolur.Kaybolunan nokta, prizmaya sağdan bakıldığında ufuk çizgisi üzerinde ve prizmanın sağında, soldan bakıldığında ise soldadır.Bu durum prizmaya alttan ve üstten bakıldığında değişmez.


İki Nokta Perspektifi:

Prizma modelinin ön yüzü (sağ ve sol yüzeylerin kesiştiği dikey ayrıt) çizimin düzlemine paralel değilse perspektif çiziminde iki kaybolunan nokta vardır. Bu tekniğe “iki nokta perspektifi” adı verilir.



Şimdi de perspektif çizimini Matematik Öğretmeni Hüseyin Demir'den sesli ve görüntülü olarak izleyelim: